- ok. 250 g gęstej konfitury (u mnie truskawkowa)
- słoiczek truskawek lub malin (mogą być też rozmrożone)
- 450 g mąki
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- garść płatków migdałowych
- ubita śmietana 36 % do ozdobienia
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj lekko ubite jajka, cukier, sól, masło. Mieszaj, a następnie wyrób ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyrób kulę, zawiń ją w folię aluminiową i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozwałkuj ciasto i przełóż je do wysmarowanej tłuszczem blachy tak, aby ciasto wypełniało całą powierzchnię. Wyłóż i równomiernie rozprowadź konfiturę, a na wierzch ułóż owoce.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35- 40 minut.
Po wyjęciu ozdób ciasto bitą śmietaną i płatkami migdałowymi.
Nikt się temu torcikowi nie oprze! :)
Wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńmam nową blaszkę do tarty, więc może skorzystam i zrobię taki torcik dla mojego męża, on jest łasuchem słodyczowym strasznym :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się ucieszy! :))
UsuńSuper, truskawki mam w zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńBędą w sam raz! ;) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję, chętnie ;)
OdpowiedzUsuńfajna propozycja na Walentynki!
OdpowiedzUsuńOwszem, polecam! I dziękuję :))
Usuńo matko, pysznosci!!
OdpowiedzUsuńxxo
Dziękuję!! :)
UsuńALEŻ SERDUCHO ! :):)
OdpowiedzUsuń<3 ;))
Usuńuroczo wygląda :) idealny na walentynki
OdpowiedzUsuńDziękuję! :))
Usuńjak ten tort ślicznie wygląda :) szkoda go jeść :D
OdpowiedzUsuńzapaszam Cie do siebie na rozdanie jeśli masz ochotę ;)
Dziękuję!! :))
UsuńFaktycznie zamiast pieczenia tortu można upichcić taki, zapewne równie pyszny, a mniej z nim zachodu ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :) Pozdrawiam :))
Usuń