Rukola zawiera w sobie dużo witaminy C i olejki eteryczne. Używana jest m.in do produkcji syropów na kaszel. W dodatku dodaje "pazurka" naszym potrawom ;)
Składniki dla 2 głodnych osób:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- pierś kurczaka przekrojona w połowie
- garść makaronu tagiatelle (najzdrowszy jest ten z semoliną, ciemny)
- garść świeżej rukoli
- bazylia, oregano, świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażana pokrój w paski, pomidory w ćwiartki, cebulę w plastry. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj obrany czosnek (całe ząbki), polej oliwą z oliwek i przypraw. Naczynie zamknij i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 15-20 minut.
W tym czasie kurczaka przypraw pieprzem i ziołami, grilluj z obu stron.
Makaron ugotuj al dente.
Na podgrzany talerz wykładaj kolejno: makaron, upieczone warzywa, pierś kurczaka, a na wierzch wyłóż rukolę.
El Vi.
Apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńjestem rukolowym wybrzydzaczem, ale resztę składników - bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńhahah, dziękuję, krótko, ale konkretnie ;3
W dodatku inteligentnie i z humorem :) i to właśnie lubię! ;)
Usuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńWygląda bardzo fajnie, w dodatku połączenie bardzo fajne
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńmmmm pysznie, zapraszam również do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/ :)))
OdpowiedzUsuńChętnie spojrzę :) pozdrawiam
Usuńwygląda pysznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuń