czwartek, 22 listopada 2012

Włoska nutka na talerzu. Rukola, pomidorki, bakłażan i czosnek w roli głównej.

Czosnek nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem: działa przeciwzakrzepowo, pokonuje bakterie i wirusy, uodparnia organizm, walczy z pasożytami. Jest niezastąpiony podczas przeziębień i grypy czy infekcji gardła.

Rukola zawiera w sobie dużo witaminy C i olejki eteryczne. Używana jest m.in do produkcji syropów na kaszel. W dodatku dodaje "pazurka" naszym potrawom ;)



Składniki dla 2 głodnych osób:

- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- pierś kurczaka przekrojona w połowie
- garść makaronu tagiatelle (najzdrowszy jest ten z semoliną, ciemny)
- garść świeżej rukoli
- bazylia, oregano, świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana pokrój w paski, pomidory w ćwiartki, cebulę w plastry. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj obrany czosnek (całe ząbki), polej oliwą z oliwek i przypraw. Naczynie zamknij i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 15-20 minut.

W tym czasie kurczaka przypraw pieprzem i ziołami, grilluj z obu stron.

Makaron ugotuj al dente.

Na podgrzany talerz wykładaj kolejno: makaron, upieczone warzywa, pierś kurczaka, a na wierzch wyłóż rukolę.


Smacznego Zdrowożercy! ;)

El Vi.



12 komentarzy:

Bardzo dziękuję za komentarze, miło mi czytać je wszystkie. Zapraszam znowu! :)

healthisbetterev.blogspot.com_fotki healthisbetterev.blogspot.com_pixmark