- 500 g szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki
- 3 ziarna pieprzu
- kostka mięsna
- pół łyżki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- oliwa do smażenia
Mięso pokrój na drobne kawałki, posól i popieprz. Smaż na patelni z każdej strony, aż się zarumieni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę, przypraw ziołami i słodką papryką. Smaż chwilę, a następnie zalej całość wrzątkiem (woda powinna zakryć mięso). Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i kostkę mięsną. Dokładnie zamieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Do 1/3 szklanki wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Mieszankę wlej na patelnię i jeszcze chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
Podawaj w ryżem.
Smacznego!
oj kocham wszystko co w sosie , gulasz , kasza = kulinarny raj !!!!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam sosy ;) Pozdrawiam ;)
Usuńwidać, że w sosiku dużo warzywek, pycha danie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! ;)
UsuńPycha danie!:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Naj w Nowym Roku!:)
Dziękuję i wzajemnie! Wszystkiego, co najlepsze! :))
Usuńgulasz z warzywami to też gulasz "po mojemu" :):)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Dziękuję i wzajemnie! Spełnienia marzeń! :))
UsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
Dziękuję :) Oczywiście, zajrzę do Ciebie! :))
UsuńTeż bardzo lubię gulasz. Mięso podsmażam na rozgrzanej oliwie z papryką i miodem- dzięki temu mięso jest ciemniejsze :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo, ciekawa wskazówka! Dziękuję! :)) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam :) Ja podaję z kaszą jęczmienną lub ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię z kaszą! :))
UsuńNa moim blogu kulinarnym organizuję konkurs z Teekanne, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńChętnie zajrzę, dzięki! :))
UsuńLubie takie dania MMMNIAM!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBuziaczki
Dziękuję :) Pozdrawiam! :))
UsuńMmm... Ale mi smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńAkurat jestem głodna :D
chwila moment i danie będzie gotowe! ;)) Pozdrawiam!
UsuńNominowałam Cię! ;*
OdpowiedzUsuńDziękuję! :))
Usuń