Te pierniczki są naprawdę idealne: pyszne, kruche, nie za słodkie- cudowne!
Przepis zaczerpnęłam tu.
Tuż przed Świętami wyjmę je z ich metalowego legowiska, ozdobię lukrem i jadalnymi mazakami :)
- 200 g miodu
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy piernikowej
Masło rozpuść w rondlu, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, przyprawę piernikową. Wymieszaj. Dodaj miód, jajko i masło z cukrem. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je cienko, posypuj mąką, aby się nie przyklejało. Foremkami wykrawaj pierniczki i układaj niezbyt blisko siebie na blasze i papierze do pieczenia.
Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni. Studź na klatce i przekładaj do pudełka.
Teraz wystarczy TYLKO poczekać do Świąt i... smacznego! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne :), w ub. roku robiłam z podobnego przepisu i zamknięte w szczelnym pudełku pysznie skruszały. Twoje na pewno będę pyszne, i ślicznie ozdobione lukrem. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMoje już są kruche, ale zamknęłam i schowałam głęboko, bo codziennie odnotowuję ubytek w pudełku ;) Dziękuję bardzo za komentarz i odwiedziny :) Pozdrawiam :)
UsuńAle smakowicie wyglądają :) Może też jakieś zrobię...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam. Nie ma nic lepszego, jak pierniczki z herbatką wieczorem na kanapie ;))
UsuńSzybkie i proste :) W skrócie - IDEALNE! :)
OdpowiedzUsuńCudne, i jakie proste w wykonaniu, już drukuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWpadnij też do mnie na drugiego bloga, o gotowaniu:
OdpowiedzUsuńhttp://przepisownik.blogspot.com/
Chętnie :) Dzięki :)
UsuńWydrukowałam, ale zdjęć nie drukuje :(
OdpowiedzUsuńjeżeli chcesz, zapisz sobie zdjęcia i wydrukuj oddzielnie :) Dziękuję za komentarze i odwiedziny :) Pozdrawiam :)
Usuńmam pytanie czy pierniki muszą leżakować by były kruche?
OdpowiedzUsuńMoje były tak na prawdę od razu kruche, gotowe do jedzenia :) Jeżeli jednak wyjdą trochę za twarde, a będą potrzebne "na zaraz", proponuję zamknąć je szczelnie z kawałkiem jabłka na jakiś czas i powinny zmięknąć :) Pozdrawiam!
Usuń